A kínai korrupcióellenes harc nem várt mellékhatásaként eláraszthatja a világot a kínai vodka (viszki? unicum? PAJCSIU!!4!)

Egyéb
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

2001 óta nem növekedett olyan lassan a legnagyobb kínai szeszgyár, a Kvejcsou Moutaj (Kweichow Moutai) profitja, mint 2013 első felében. Ez javarészt az új kínai elnök, Hszi Csin-ping korrupció- és pazarlás elleni háborújának lehet a következménye, a palackonként 300 dollárba kerülő párlatokkal boltoló cég pajcsiuja (Bai Jiu, kínai égetett szesz) az egyetlen kínai gyártású termék volt, ami felkerült a kínai milliárdosok ajándékozási listájára.

De míg korábban az ötödik legnépszerűbb milliomosajándék volt, idén visszacsúszott a 13. helyre.

A szeszipar a fenyegető helyzetből nyugati terjeszkedéssel törhet ki. Legalábbis ezt tervezi a világ legnagyobb szeszforgalmazója, a Diageo, ami tavaly vásárolta be magát egy kisebb pajcsiugyárba, a Suj Csing Fangba (Shui Jing Fang). A Diageo Nagy-Britanniában már be is vezette a pajcsiut, idén pedig Olaszországban, Katarban, Spanyolországban és az Egyesült Arab Emirátusokban is piacra lép, majd következik a nagy ugrás, a termék amerikai bevezetése.

Mi az a pajcsiu?

  • Szó szerint fehér likőrt jelent, és általában bornak vagy fehér bornak fordítják.
  • De nem bor, és még csak nem is fehér.
  • Kinézetre leginkább vodkaféle, színtelen, alkoholszagú, 40-60 százalék alkoholtartalmú párlat.
  • Jellemzően cirokból főzik, de van, hogy búzából, árpából vagy kölesből, vagy valamiből, amit angolul Job's Tearsnek, Jób könnyeinek hívnak, és egy trópusi fűféle.

Via Quartz