A világ élelmiszer-termelésének negyede olyan területeken zajlik, ahol egyre súlyosabb problémákat okoz a szárazság. Egy most megjelent tanulmány szerint a helyzet folyamatosan rosszabbodni fog, a világ élelmiszerkészletének negyven százalékát megteremtő öntözéses földterületek fele fekszik olyan területen, ahol a klímaváltozás miatt súlyos vízhiánnyal kell a közeljövőben szembenézni.
Az erőforrás-készleteket kutató WRI kutatói egy online interaktív térkép segítségével mutatják be, hogy hol nőnek a leginkább folyadékigényes termények.
És a térképből az derül ki, hogy például a világ gabonakészletének 43 százaléka olyan területen terem meg, amit erős vízhiány súlyt. Ez az arány 35 százalék a kukorica és 29 százalék a rizs esetében.
Hasonlóan gondba kerülhet a ruhaipar is, a gyapottermő helyen 57 százaléka is veszélyeztetett térségben fekszik.
Jelenleg a világ vízhasználatának 70 százalékát viszi el a mezőgazdaság, és azért, hogy lehetségessé váljon a növekvő népesség táplálása, 2030-ig 50 százalékkal több vízre lenne szüksége a termelőknek. Ami az átalakuló természeti viszonyok között egyáltalán nem tűnik könnyen megoldhatónak.
A WRI szerint a megoldást a fenntarthatóbban előállítható élelmiszerek irányában kéne keresni, ehhez pedig csökkenteni kéne az öntözéses módszerrel előállítható terményektől való függőségünket. (via Quartz)