A termésátlag nő, a borminőség nem annyira

Egyéb

Magyarországon tavaly 386 ezer tonna szőlőt szüreteltek le, ami a korábbi évekénél lényegesen magasabb, 6,9 tonnás hektáronkénti átlagtermés – mondta Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke egy szakmai háttérbeszélgetésen. A 2013-ban leszüretelt szőlőmennyiségből 2,663 millió hektoliter seprős bor készült, ennek a kétharmada fehér-, 5,7 százaléka rozé-, 28,5 százaléka pedig vörösbor. A magyar borexport mintegy 700 ezer hektoliter, míg az import valamivel több mint 500 ezer hektolitert tesz ki. Eddig az MTI híre, ehhez kapcsolódva megjegyezzük, hogy a jóval kisebb területen termelő osztrák borágazat tavaly 455 000 hektolitert exportált, ami mennyiségben ugyan kevesebb, de értékben jóval több mint a duplája a magyar borexportnak: 137,5 millió euró az osztrákok bevétele, míg a 2012-es magyar 51 millió euró. Ami azt jelenti, hogy a drágább, jobb minőségű borok piacán elképesztő fölényben van a rosszabb éghajlati és területi adottságokkal rendelkező Ausztria.