Amerikában évente kb. 50 milliárd palackozott víz fogy el, amihez nagyjából 17 millió hordó olaj szükséges – írja az I Fucking Love Science. Ezeknek a műanyag palackoknak sajnos kevesebb, mint a negyedét hasznosítják újra. Arra, hogy ne kelljen magaddal cipelned egy műanyag palackot, miután kiittad belőle a vizet, az alábbi videónak van egy nagyszerű trükkje:
A videón Yuka Yoneda az Inhabitattől mutatja be az ún. szferifikációt. Ezzel a folyadékot körülveszi egy vékony membrán, amit meg lehet enni. A folyamathoz ivóvízre és a barna algában található nátrium-alginátra van szükség. Ezek keverékéből egy-egy kanálnyit egy kalcium-laktáttal (E327) teli tálba kell adagolni. Az E327 megtalálható például a sütőporban, a savlekötőkben és a sajtban is. A tálban egy zselészerű membrán kezd formálódni, de abban a víz folyékony marad. Az eredmény egy üdítő ital, amihez nem kell külön palack vagy pohár. (Hogy ezt hogy lehet szállítani, az megint más kérdés, a hátizsákomat nem tölteném fel vele.)