Hatalmas menzavizsgáálatot tartott tavaly az ÁNTSZ, az OÉTI, az Országos Tisztifőorvosi hivatal és mindenféle népegészségügyi szakigazgatási szerv. Mostanra, elkészült a jelentés, miszerint
"több szempontból javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években".
Sajnos több szempontból meg nem, de lássuk sorban!
Pozitívumok:
- az iskolákban megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk
- a főzés során új nyersanyagokat is használnak
- többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra
- a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani
- a gyerekek a kitálalt ebéd háromnegyedét megették
- a gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket
Negatívumok:
- az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket
- tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek
- vannak olyan iskolák, ahol nem biztosított a napi háromszori étkezés
- sok helyen nincs elég idő megenni az ebédet, volt, ahol csak 10-15 perc jut rá
- a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál
- a főzőkonyhák több mint négyötöde pedig együtt használt ételízesítőt és sót
(MTI)