Dobd el azt a császárszalonnát, ha kedves az életed! Egy kutatás kimutatta, hogy a vegák átlagéletkora 20 százalékkal magasabb, mint a húsfogyasztóké. Sokkoló tények.
Bár a felütésből úgy tűnhet, nem tartom ördögtől való dolognak a húsmentes étkezést. Mindenki el tudja dönteni, milyen életerőt adó táplálékot enged a szájába, és bármelyik oldalon is álljunk, legjobb, ha nem kezdünk parttalan térítésbe, és vitába.
Az ilyen híreket könnyen félresöpörjük, mivel általában nem reprezentatív a merítés, pár száz alany, néhány kérdőív, és máris publikálják a világra szóló felfedezést. A kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói viszont alapos munkát végeztek, több mint 73 000 résztvevő adatait gyűjtötték, analizálták több évtizeden keresztül.
Fontos szám a 20 százalék, de hozzá kell tenni, hogy a vegetáriánusok tudatosabb, tervezettebb életet élnek, tehát nem csak az étkezési szokások játszhatnak szerepet a dologban. Nem is ez a legérdekesebb szám, hanem az a mellékes adat, hogy a vegák körülbelül 33 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázzal terhelik a környezetet.
Csak körülbelül, mert ezt a számot az ipari méretű állattenyésztéshez viszonyítva silabizálták ki, aminek pontos számokban kifejezett környezetromboló hatása tanulmányról tanulmányra változik.
A témát a Treehugger.com oldaláról nyúltam, ahol a vegetáriánus családban cseperedett újságíró a következő gondolatokkal zárta a cikket: "Egy ilyen kutatás változtat a tömegek étkezési szokásain? Az emberek végre nem kérdezik állandóan, hogy akkor honnan viszik be a szükséges proteint? Változtatnak majd?
Valószínűleg nem, de remélem, hogy ebből a tanulmányból egyre többen bátorságot merítenek, és leteszik a húst. Ha tenni akarunk valamit a globális felmelegedés és a klímaváltozás ellen, szükségünk van ilyen lépésekre."