Az Oxfordi Egyetem Poultry Science című lapjában nemrég megjelent egy fontos tanulmány. A kutatók egy kísérletet mutatnak be, amiben 3 tenyészcsirkét nevelnek ugyanolyan körülmények között. A különbség annyi volt, hogy az első csirke egy 1957-ben kitenyésztett fajtából való volt, a második 1978-as, a harmadik meg 2005-ös. A legfontosabb különbség már ezen a képen is látszik:
A képen a háromféle csirke látszik kikelésük után, 28 naposan és 56 naposan. Kikelésükkor még nincs nagy különbség a méretükben, utána egyre több.
Az emberiség fejlődésével a tenyészett csirkék mérete és tömege is növekszik. A 2005-ös csirke már átlagosan több mint négyszer akkora, mint az 50 évvel ezelőtt kitenyészett fajtájú. Ennek oka, hogy a modern csirke sokkal hatékonyabban alakítja a kaját hússá. A kísérletben részvevő csirkék ugyanannyi kaját kaptak, az új csirkék mégis háromszor akkora csirkemellet növesztettek, mint a régiek.
Ezzel együtt azonban a modern csirkéknek több egészségügyi problémájuk is van, nem működik olyan jól az immunrendszerük, a keringésük és a szívük sem, ráadásul a csontjaik is gyengébbek.
Emberi szempontból viszont jól jött a változás, a csirkehús olcsóbb lett, és világszerte sokkal többen is fogyasztják, mint 50 éve. (Vox)