Tudja, miért volt remek ötlet a sertés-tőkehús áfájának csökkentése?

politika

A kormány idei rezsicsökkentése az idegenellenesség a sertés-tőkehús áfájának csökkentése. A parlament döntése alapján 2016. január 1-vel csökken 27 százalékról 5 százalékra a sertés-tőkehús áfája - nem szórakozásból írom mindig ilyen bonyolultan, a javaslat lényege, hogy a feldolgozott sertéshústermékek áfája már nem csökken, a parizer továbbra is 27 százalékkal adózik majd.

Az ötlet remek. Nézzük például, hogy miért jobb a sertés-tőkehús áfáját csökkenteni, mint mondjuk a csirkehúsét:

  1. sertéshúsból átlagosan és fejenként évi 24 kilót fogyasztunk - csirkéből 25-öt;
  2. a forgalomba kerülő sertéshús 40 százalékát importáljuk - a csirkehúsnak csak 11 százalékát.

A napnál is világosabb tehát, hogy a sertés-tőkehús áfáját kellett csökkenteni, és nem mondjuk a krumpliét (évi 57 kiló a fejenkénti átlagfogyasztás), a gabonafélékét (85 kiló), a tejét (147 kiló), vagy a zöldség-gyümölcsét (187 kiló). Apropó, nem tudja valaki, hogy kinek az új sertéstelepét adta át nemrég a miniszterelnök? (Via Átlátszó)

Kapcsolódó cikkek