Ópiummal teszik függővé vendégeiket kínai éttermek

gasztronómia

Erős lehet a verseny Kínában a kínai éttermek között, ezért történhetett meg, hogy néhányan egészen kemény eszközökhöz nyúltak: különféle tiltott anyagokkal, többek között mákgubóval – az ópium forrásával – tették főztjeiket még felejthetetlenebbé. Az ételbe így különféle addiktív alkaloidok kerültek.

Ez Kínában tilos, de a büntetés nem olyan súlyos. (Tizenöt nap elzárás, vagy egy nagyjából ötszáz dolláros büntetés.)

Legalább 36 éttermet vizsgálnak, ahol addiktív anyagot tettek az ételbe. A kínai hatóságok szerint főleg a sok fűszerrel dolgozó, kisebb, sült csirkét és gillezett halakat, húsleveseket áruló kifőzdéknél érdemes gyanakodni.

A Hszinhua kínai hírügynökség idéz egy szakácsot, aki eleinte a leves alaplébe tette a darált mákgubót, de mivel ezt túl könnyen észrevették az ellenőrök, ezért áttért inkább arra, hogy a nátrium glutamáttal keverje a kábító hatású mákgubó-darát, és a szószokban juttassa a vendégek tányérjára. 

(New York Times)