Svédországban a legkevésbé stresszesek a munkavállalók. Egy új könyv szerint ez a nyugodtság pedig
a fikának köszönhető.
A fika egy svéd szó, és a napi kávészüneteket jelölik vele. A fikák nem olyan kávészünetek, mint a mieink, amikben általában ugyanúgy dolgozunk, mint a szüneten kívül, csak kávé van közben a kezünkben. A fika fizikailag is elszakít a munkától.
A svédek naponta két kávészünetet tartanak, egyet délelőtt 10-kor és egyet délután 3-kor. A fikák idején általában a kollégákkal mennek el kávézni vagy teázni, közben pedig bekapnak egy süteményt is. A dolog titka az, hogy a szünetek tényleg szünetek: ilyenkor nem foglalkoznak munkával, általában még csak nem is arról beszélgetnek.
Anna Brones fikáról szóló könyvében azt írja, hogy míg a világ legtöbb országában a kávé olyasmi, amit általában sietve kérünk elvitelre, hogy aztán megigyuk, miközben épp valami mást is csinálunk. Svédországban azonban a munka közbeni kávézás egy olyan szünet, amire mindenki vár, amire felkészülnek és amit kiélveznek.
A szünet ráadásul a felmérések szerint hatékonyabbá is teszi a munkával töltött időt. Svédországban sok cég bevezette már a hatórás munkanapot és a kötelező fikát, de ennek ellenére sem csökkent a munkavállalóik produktivitása. Világszerte hasonló tesztek bizonyítják, hogy a rituális munkahelyi szünetek nem csökkentik, hanem sokszor épp növelik a munka hatékonyságát.
A kávészünet emellett a munkahelyi hierarchia és más személyes korlátok lebontására is alkalmas, így pedig a dolgozók jobban megismerik egymást, és lazábbá, otthonosabbá válik a kollégák társasága. (Quartz)