Tavaly október óta tart a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzéssorozata közétkeztető főzőkonyháknál. Az eredmény ijesztő:
az 1700 vizsgált konyhából 103 elégtelent kapott, de jelest is 124 érdemelt ki.
A Nébih azért kezdett ellenőrzésbe, mert az utóbbi időben egyre több a minőségi kifogás érkezett hozzájuk. Jelenleg Magyarországon 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik.
A vizsgálat szerint a minőségromlás a gyenge fizetőképesség miatt kialakult árverseny mellett a hiányos ismereteknek és a figyelmetlenségnek köszönhető. A ellenőrzés során a leggyakoribb hibák közt szerepel az, hogy
a konyhások nem ismerik az élelmiszerbiztonsági szabályokat, és az eszközök, edények mosogatása nem megfelelő.
A hatóság közleménye szerint a helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. (MTI)