A július közepén bevezetett virslirendelet csak a kezdet volt a Napi.hu szerint, és a Magyar Élelmiszerkönyv pékáru fejezetével folytatódhat a szigorítás. A lap szerint a minisztérium úgy tervezi, hogy októberben vezetik be a kenyérszigort, amit után 6 hónapon belül jöhetnek az új termékek.
„Az előírás célja a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. Továbbá garantálja, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek” - válaszolta a Földművelésügyi Minisztérium.
A jövőben a mákos kalácsok, a császárzsemlék, a fonott kalácsok, óriás kiflik, a rongyos kiflik és a leveles pogácsák számíthatnak szigorúbb ellenőrzésekre. 14 kenyérfajtánál kötelezően előírják, hogy milyen összetevőket kell tartalmazniuk, de a sótartalomra csökkentésére vonatkozó előírásokat csak később kell majd kötelezően alkalmazni.
A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima liszt arány maximum 40 százalékos lehet. A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.