Magyar gulyásból és töltött káposztából repetáztak spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszuson, írja az MTI.
Az esemény vendégeinek 1400 adag gulyáslevest, ugyanennyi töltött káposztát és 600 somlói galuskát kínáltak. Az MTI szerint a szerdáig tartó eseményen jelenleg
az illatok betöltik az utcát.
Három világhírű, 3 Michelin-csillagos spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből (töltött káposzta satöbbi), ami Pataky Péter séf szerint nagyon nagy elismerés.
A kongresszuson a hagyományos magyar ételek mellett
véreshurkafagylaltot, libamájat, mangalicát
is kóstolhatnak a kedves külföldi vendégek, hogy jobban megismerhessék a magyar gasztronómiát.
„Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is” - mondta a magyar standnál az egyik spanyol, miközben véreshurkafagylaltot evett.
Ó, igen, a véreshurkafagylalt! Mintha csak tegnap lett volna, hogy a nagymamámmal kézenfogva elmentünk a Lehel téri piacra, ahol ő megengedte, hogy azt mondjam a fagyiárus néninek, csókolom, két gombóc véreshurkafagylaltot kérek, mire a néni, hogy sajnálom, elfogyott, hiszen mindenki csak ezt viszi.
A szerdáig tartó kongresszuson előadást tart egy csomó séf, de olyan címekkel, amiket látva még én is szívesen járnék iskolába, például:
Vajon Pócs János is véreshurkafagylaltra gondolt, amikor desszerttel hívogatta az Őszi Polgári Piknikre jászapáti lakóit?