A közétkeztetés kiszolgálására saját húsfeldolgozó üzemet épít a hajdúböszörményi önkormányzat – jelentette be sajtótájékoztatón Fórizs László, a város alpolgármestere.
Mint mondta, a húsfeldolgozó megépítésére a Belügyminisztériumtól a Start mintaprogramban 188 millió forintot nyertek. Ebből az összegből a beruházáson kívül 14 ember egyéves foglalkoztatását is vállalták.
Az üzemben, ami a közelmúltban 135 millió forintos BM-támogatásból elkészült vágóhíd mellé épül. 15-20 fajta termék előállítását tervezik, így például tepertőt, szalámiféléket, disznósajtot, füstölt árukat készítenek majd, és a friss tőkehús is helyből kerülhet a közétkeztetési konyhákba – írja az MTI.
Az alapanyagot a szintén önkormányzati tulajdonú telepen felnevelt állatok biztosítják, a fehér és a mangalica kocák szaporulata egy évben eléri az 1000 darabot. Hajdúböszörményben kb. 5000 ember veszi igénybe a közétkeztetést, amit pedig nem használnak fel helyben, azt a piacon értékesítik – mondta Fórizs.
Az üzemben a tervek szerint decemberben kezdhetik meg a húsfeldolgozást. (MTI)