A belga emberek ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolták meg az Európai Bizottságot belga politikusok, miután így értelmeztek egy formálódó egészségügyi határozatot, ami szerintük ellehetetlenítené a belga konyha csúcsteljesítményét, a sült krumplit.
A legtöbbször majonézzel felszolgált fritét árusító bódék nélkül alig lehet elképzelni egy belga utcaképet, most viszont sokan úgy érzik, hogy ezt lehetetlenítené el az EU.
A Bizottság persze nem magát a sült krumplit tiltaná be, hanem csak arról rendelkezének, hogy a kereskedelemben forgalmazott sült krumplihoz a burgonyát elő kéne főzni, hogy megelőzzék az akrilamid kialakulását.
Ahogy az EU leírása fogalmaz, „az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik azok magas hőmérsékleten (120 °C felett) történő hevítésekor (sütés, pörkölés, grillezés), alacsony nedvességtartalomnál. A különböző sült burgonya termékek, kávék, kekszek, kenyerek az akrilamid fő étrendi beviteli forrásai. Az expozíciónak leginkább kitett fogyasztói csoport a gyermekek (alacsony testtömegük miatt)”.
Mivel laboratóriumi tesztek és állatkísérletek már rákkeltőnek találták az akrilamidot, ezért alakítanák át most a sült krumpli készítésének módját.
Ugyanakkor Belgium szerint ez a megkötés tönkretenné a sült krumpli ízét, és elpusztítaná az ország gazdag gasztronómiai hagyományait.
Az EB szándéka ellen tiltakozott az ország turisztikai minisztere, Ben Weyts is, aki azt kérte, hogy a Bizottság az ország kulturális integritása érdekében gondolja át még egyszer a dolgot. Levelet is írt az élelmiszerügyi biztosnak, Vytenis Andriukaitissznak, szintén az ország gazdag kulináris tradícióira hivatkozva.
Szerinte a belga sült krumpli íze a kézműves szakértelemmel krumplit sütő mesteremberek tudásából jön, akik előbb nyersen, majd még egyszer, egy második alkalommal is megsütik a krumplit. Mint a miniszter írta, megérti, hogy országukon kívül más kultúrák vannak, de nekik megvan a saját kulturális hagyományuk, és szégyen lenne, ha az Európai Unió ezt betiltaná.
További sértést jelentett amúgy, hogy a Bizottság munkaanyaga közismert nevén, "French friesként" emlegette a sült krumplit, holott a belgák biztosan állítják, hogy ezt a fogást ők adták a világnak.
A belga politikusok kirohanása ellenére amúgy az EB határozata inkább lenne ajánlás, semmint egyértelmű tiltás. A Bizottság szóvivője szerint ők csak arra törekednek, hogy minél jobban csökkentsék az akrilamidok előfordulását, és eszük ágában sincs sem belga, sem másmilyen sült krumplikat betiltani. (Guardian)