Hivatalos: szigorúan szabályozzák a kürtőskalácsok receptjét

gasztronómia

A Földművelésügyi Minisztérium bejelentette: megrendszabályozzák a kürtőskalácsok világát, a jövőben csak az a termék viselhetné a nevet, ami a tárca által közzétett recept és kritériumrendszer alapján készült. 

A Magyar Idők szerint a leírás szerint a kürtőskalács:

  • hagyományos technológiával, 
  • kelt tésztából készült csavart édesség, 
  • hossza legalább 17 centiméter, 
  • kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. 

Készítése: 

  • a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, 
  • felületét cukorral borítják, 
  • majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. 

A minisztérium szerint két fajta kürtőskalács létezhet a Földön: a hagyományos és a vásári. Előbbi kizárólag vajjal készülhet, míg a vásáriban lehet olaj vagy margarin is. 

A szabályzás szerint a kürtőskalács csak friss lehet,

négy órával a sütés után már nem forgalmazható.