Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter totális elmerottyantaknak nézi a magyar halfogyasztókat, akik képtelenek egy hazai és egy édesvízi hal megkülönböztetésére, és sajnos nem tudhatjuk, hogy nincs-e igaza.
Fazekas azért nyilvánult meg halügyben, mert ő jelentette ma be, hogy "Minőségi magyar hal" felirattal új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet.
Na de mi az oka az új címke kitalálásának? Idézem az MTI tudósítását:
Fazekas Sándor kiemelte, hogy Minőségi magyar hal tanúsító védjegynek köszönhetően a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól.
Ez szerinted őshonos hal? Jövőre megmondom, mert akkor már lesz rajta védjegy!
De ezt ugye már tényleg a Balatonból fogták?
Türelem, mindjárt 2018. van, rögvest tisztázódik a helyzet.
A bilétát egyelőre csak nyers halfélék kaphatják meg, konzervek és feldolgozott termékek nem, de ez később változhat. A minőségi kritériumokat eddig négy halfajra dolgozták ki: pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre, és pisztrángra. Tehát magyar hal címkét kap a 15 fokos víz alatt elpusztoló afrikai harcsa és a tenyészetekben pisztráng néven nevelt idegenhonos amerikai szivárványos pisztráng is. Érdekes, hogy a nálunk a ponty után hagyományosan leginkább fogyasztott dévérkeszeg még nem került fel a listára.