Napi egy tojás fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát egy új tanulmány szerint.
A British Medical Journal című orvosi szaklapban ismertetett kutatásban kínai tudósok tíz kínai város több mint félmillió 30-79 éves lakójának 2004-2008-ban felvett adatait elemezték és követik őket azóta is, feljegyzik a betegségek és a halálozások előfordulását.
„Eredményeink tovább növelik a tudományos bizonyítékok számát, amelyek az egészséges kínaiaknak tanácsolt, tojásra vonatkozó étkezési útmutatást támasztják alá” - mondták a szerzők.
A kutatás kapcsolatot talált napi egy tojás fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 11 százalékos csökkenése között.
A halálozás kockázata is csökkent a napi fogyasztók között azokhoz képest, akik nem ettek tojást:
A tojás gazdag koleszterinben, de jó minőségű fehérjében, számos vitaminban és más élettanilag fontos anyagban is. Az utóbbi években egyre több kutatás támasztja alá fogyasztásának előnyeit.
A BBC hozzáteszi, hogy természetesen a tojás is csak a kiegyensúlyozott étrend részeként egészséges, de egyre kevesebben állítják, hogy a „sok tojás” önmagában egészségtelen lenne. (BBC, MTI)