A fekete ételek veszélyeire figyelmeztetnek

gasztronómia
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, írja az MTI. A hatóság szerint nemcsak a gyógyszerszedő betegekre, de még az egészséges fogyasztókra nézve is kockázatos az aktív szénnel színezett élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása.

Fotó: Michel Houet/BELGA/AFP

Az aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszermolekulákat is, írják. Ennek eredménye a gyógyszert szedőknél annak hatásfokának csökkenése, míg az egészséges embereknél hiányállapotot idézhet elő a fekete ételek hosszútávú fogyasztása.