Mit fogunk enni, ha még forróbb, szárazabb és zsúfoltabb lesz a bolygó?

élelmiszer

Amanda Little környezetvédelmi újságíró és a nashville-i Vanderbilt Egyetem professzora az új könyvében (The Fate of Food) azt a témát járja körül, mit fogunk inni és enni, amikor a – valószínűleg már rég visszafordíthatatlanklímaváltozás miatt a hőség, a szárazság, az áradások, az erdőtüzek, az összevissza változó évszakok és egyéb környezeti körülmények radikálisan átalakítják majd a táplálkozásunkat.

Mit eszünk majd? Azt hol állítják elő? Hogyan, mivel és mennyit kell fizetnünk érte, és egyáltalán milyen lehetőségeink lesznek? Ha nem is omlik össze az emberi civilizáció, akkor is teljesen másfajta táplálkozásra kell majd átállnunk?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már előfizetőnk vagy?
Jelentkezz be!
Kapcsolódó cikkek

Az emberiségbe van kódolva, hogy elbukja a klímaváltozás elleni harcot

Szécsi Balázs közgazdász szerint vannak olyan, az emberiség lényegéből fakadó láthatatlan erők, amelyek megakadályozzák, hogy radikális fordulatot hajtsunk végre a klímaváltozás megállítása érdekében. Ezek az erők észrevétlenül épültek be mindennapi döntéseinkbe, és afelé terelnek minket, hogy a klímavédelem céljaival tökéletesen ellentétesen viselkedjünk.

Szécsi Balázs
vélemény

Volt egy évtized, amikor meg lehetett volna menteni a világot

A New York Times hosszú, alapos cikke körbejárja, 1979 és 1989 között hogyan szabályozták volna a világgazdaságot, hogy a klímaváltozást mérsékelni tudjuk. A terv elbukott, mi pedig itt főlünk meg a saját levükben.

Herczeg Márk
noordwijk

Túlvagyunk már azon, hogy ezt finoman csak globális felmelegedésnek hívjuk

Felforrósodik a Föld, és nagyon úgy tűnik, elvesztettük a csatát a klímaváltozással szemben, egy tömeges kihalási esemény közepén vagyunk. Hiába érkeznek most a vállalások, a párizsi klímaegyezmény sem ér sokat, a természet ugyanis akcióba lépett, és bármit teszünk, végzetessé válhatnak a következmények.

Sarkadi Zsolt
természet

2040-re az elfogyasztott húsok több mint fele nem élő állatokból származik majd

Jönnek a vegán és az állati sejtből tenyésztett műhúsok.

Rényi Pál Dániel
jövő

Egyre többen élünk ezen a bolygón, és ebbe fogunk belepusztulni

A túlnépesedés hat az állatok kihalására, a környezetszennyezésre és a Föld erőforrásaira is. Még akadémiai körökben is sokszor tabunak számít a túlnépesedés, és a kormányok többsége is inkább növelné a születésszámot. Pedig csak egy kicsit felelősebb fogamzásgátlással is rengeteg problémát megoldhatnánk.

Sarkadi Zsolt
tudomány

Urbánus forradalom a mezőgazdaságban: terjed a vertikális kertészet

Beltéri kertészetekkel csökkenti a mezőgazdasági környezetterhelést az az alternatíva, amely a városokba telepíti a termesztést. Az ötletet a technológiai ipar nagyágyúi is felkarolták.

Schubert Kornél
gazdaság