A Balaton nagyon különleges hely, nemcsak Magyarországon, de talán a Európában és a világon is, mert ehhez a tóhoz minden magyar kötődik valahogy, ezt a régiót az országban mindenki egy kicsit a magáénak érzi, és mindenki igényt is tart belőle magának. És bár szívmelengetően és patriótán hangozhat, hogy ennél a tónál tényleg minden magyar egy kicsit otthon érzi vagy otthon akarja érezni magát, mindez egy dologhoz vezet: konfliktushoz.
A Balaton ugyanis nem lehet mindenkié, így a tó fejlődése, fejlesztése állandóan egymással szembe állította azokat, akik magukat helyinek tekintették és azokat, akik csak nyaralni jönnek a tóhoz, de azt szeretnék, hogy addig minden csak róluk szóljon. Ezt a konfliktust dolgozza fel a 444 magazinjának 4. száma, amely a Kié a Balaton címet viseli, és amelyet Sarkadi Zsolt írt. A lapszám az első füredi fürdőház megalapításától a NER térfoglalásáig dolgozza fel a Balaton őslakosainak és gyarmatosítóinak iszapbirkózását és azt, hogy milyen viták várhatóak a tó jövőjéről.
A 444 podcastjában Sarkadi Zsolttal beszélgettünk arról, kié volt és kié lesz a Balaton, és hogy az ezen folyó harc hogyan hat magára a tóra és annak élővilágára.
A Marko legújabb számát megrendelheted a 444 webshopjában, vagy fizess elő a Körre!
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.