Andrea, Lőrinc, a homár-mangó krémfresch és a hirtelen kisütött Hermes táska

gasztronómia

1.)

Ha egy eljövendő kor történészei a XXI. század Magyarországát kutatják majd, elkerülhetetlenül bele fognak botlani két menübe. Mindkettő az Uralkodó Osztály egy-egy jellegzetes étkezésének lenyomata. Mindkettő tömeges érdeklődést keltett a maga idejében, és mindkettőt a magyar adófizetők fizették a tudtukon kívül. Az egyik annyira kormeghatározó kulturális jelenséggé és referenciaponttá vált, hogy a publikálása után 17 évvel még rendszeresen szóba került, sőt konkrét, nem elhanyagolható szerepet játszott a 2010-es orbánista rendszerváltásban. A másodikat pár órája publikálták, így még nem tudni, hogy csak lábjegyzet lesz-e belőle vagy annyira beég, hogy a harmincadik század régészei “Homár-mangó krémfresch” - graffitit tárnak majd fel Hatvanpuszta üszkös romjainak egyik megmaradt tartófalán.

Az első a söjtöri ebédé volt, a második pedig Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc alcsútdobozi lagzijáé.

2.)

Hogy mindenki képben legyen, mire csorgatjuk a nyálunkat, ez volt a kétezres évek elejének egyik legnagyobb hatású politikai botrányát kiváltó söjtöri ebédmenüje, amire a fiatal vagy memórizavaros olvasók kedvéért később vissza fogok térni:

  • mandulával töltött angolna
  • pácolt fogasfilé és fokhagymás parajjal tekert harcsa
  • erdei gombaleves kakukkfüves vadhúsgombóccal
  • házias borjúsült pirított borjúmájjal
  • Rigó Jancsi
  • gesztenyekupola
  • diós holdacska

Ez pedig Andrea és Lőrinc múlt pénteki lagzijának menüje:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már előfizetőnk vagy?
Jelentkezz be!