Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége – írja a Magyar Nemzet.
A szervezet szerint a közétkeztetési rendszer minden területe megérett a felülvizsgálatra, és változtatásokra van szükség, hogy többen vegyék igénybe a közétkeztetést. Mert Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésszervezők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke szerint most ahelyett, hogy a gyerekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből.
Szerinte sok gyerek ha részt is vesz az iskola étkeztetésben, inkább nem eszi meg az ételt, ami így a szemétbe kerül. A KÖZSZÖV elnöke azt mondta, különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen menzások. „Azt látjuk, hogy ahol próbaszerűen bevezették a svédasztalos étkeztetést, ott kevesebb a hulladék és nagyobb a fogyasztási hajlandóság is” – mondta Zoltai Anna, aki szerint a kínálat szélesítése miatt a gyerekek, fiatalok újra szívesen járnának menzára.
„Bár az állam jelentős költségvetési forrást biztosít a közétkeztetésre, ennek ellenére a minőség folyamatosan romlik. Ahová csak a jogszabály megengedi, betolakszik az ócska, harmadosztályú helyettesítő élelmiszer. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett.”
KÖZSZÖV felmérése szerint egyébként idejük sincs enni a gyerekeknek, mert van, ahol 15 perc, de van, ahol csak tíz perc jut arra, hogy egy tanuló elfogyassza az ebédjét.