Ez a 444. oldal, a könyves podcastunk első adása. Indításként a mára igazi filozófussztárrá váló Byung-Chul Han “A kiégés társadalma” című könyvét választottuk, ami 2019-ben jelent meg magyarul a Typotex kiadónál.
Han szerint agyondolgozzuk magunkat, önkizsákmányolunk, de ezt önmegvalósításnak hazudjuk, és mivel soha nem tudunk megelégedni, jön a kiégés és a depresszió. A munkahely és a nappali között már nincs különbség, és a folyamatos pörgésben elveszítjük a szemlélődés képességét, aminek a helyét átveszi az állatokra jellemző hiperfigyelem.
Miklódy Dórával, a könyv fordítójával és Horváth Bencével Fórizs Mátyás beszélgetett. A témában egyébként még ajánljuk Horváth Bence cikkét, aki Han könyveinek legfőbb megállapításait foglalta össze a Munkánk lett az életünk, és ebbe halunk bele című cikkében. Han több más magyarul megjelent könyvéről a Qubit írt.
Ha van jó könyvötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a 444.oldal@444.hu címre.
Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.
A depresszió és a kiégés nem kirívó megbetegedés, hanem a korunk alapállapota. Az internet pedig szép lassan megöli a lelkünket. Ezekről ír a filozófia új sztárja, a koreai-német Byung-Chul Han.
Mi vesz rá valakit, hogy zongorát rendeljen egy kunyhóba a Vezúv tövében, és klasszikus darabokat játsszon egy eperfának? Hát a föld szeretete! A dél-koreai származású, Berlinben élő celebfilozófus magyarul frissen megjelent kötete üdítő változatosságot jelent Han korábbi, jórészt a közösségi médiát ostorozó fenomenológiai eszmefuttatásaihoz képest.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.
Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.
A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.
Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.