Ez a 444. oldal, a könyves podcastunk első adása. Indításként a mára igazi filozófussztárrá váló Byung-Chul Han “A kiégés társadalma” című könyvét választottuk, ami 2019-ben jelent meg magyarul a Typotex kiadónál.
Han szerint agyondolgozzuk magunkat, önkizsákmányolunk, de ezt önmegvalósításnak hazudjuk, és mivel soha nem tudunk megelégedni, jön a kiégés és a depresszió. A munkahely és a nappali között már nincs különbség, és a folyamatos pörgésben elveszítjük a szemlélődés képességét, aminek a helyét átveszi az állatokra jellemző hiperfigyelem.
Miklódy Dórával, a könyv fordítójával és Horváth Bencével Fórizs Mátyás beszélgetett. A témában egyébként még ajánljuk Horváth Bence cikkét, aki Han könyveinek legfőbb megállapításait foglalta össze a Munkánk lett az életünk, és ebbe halunk bele című cikkében. Han több más magyarul megjelent könyvéről a Qubit írt.
Ha van jó könyvötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a 444.oldal@444.hu címre.
Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.
A depresszió és a kiégés nem kirívó megbetegedés, hanem a korunk alapállapota. Az internet pedig szép lassan megöli a lelkünket. Ezekről ír a filozófia új sztárja, a koreai-német Byung-Chul Han.
Mi vesz rá valakit, hogy zongorát rendeljen egy kunyhóba a Vezúv tövében, és klasszikus darabokat játsszon egy eperfának? Hát a föld szeretete! A dél-koreai származású, Berlinben élő celebfilozófus magyarul frissen megjelent kötete üdítő változatosságot jelent Han korábbi, jórészt a közösségi médiát ostorozó fenomenológiai eszmefuttatásaihoz képest.
Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!
Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.