Miért kerül kétszer annyiba egy csomag Barilla spagetti nálunk, mint Ausztriában?

gazdaság
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Ajándékozás

Cikkek ajándékozásához Közösség vagy Belső kör csomagra van szükséged.

Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be! Ha még nem, válassz a csomagjaink közül!

Azt minden szerves táplálékon élő magyar észrevette az utóbbi hónapokban, hogy a tészta ára még az inflációhoz képest is brutálisan emelkedett. Az utóbbi hetekben pedig egyre többen szúrták ki, hogy nem elég, hogy a hazai tészták veszettül megdrágultak: talán még meglepőbb, hogy

az Európában mindenütt kapható alaptészták nálunk durván dupla annyiba kerülnek, mint pont ugyanaz a termék Nyugat-Európában.

Vegyük mondjuk az igen elterjedt olasz Barilla tésztát. A Spar ausztriai hálózatában egy kiló spagettit 2,79 euróért, vagyis mai árfolyamon 1118 forintért adnak. Ugyanez a tészta a Spar hazai webshopjában kilónként 2149 forintért, vagyis majdnem pontosan dupla annyiért kapható.

Na de miért?

Utánanéztem, Névtelen Iparági Forrásokkal beszéltem, hogy kiderüljön, a jelenség egy rakás tudható és egy-két igencsak meglepő ok eredője.

ÁFA

Az ember kapásból hajlamos elfelejteni, hogy az áfa milyen közvetlenül befolyásolja az árakat. Mivel Ausztriában az élelmiszerek áfája 10 százalék, miközben nálunk 27, ha egy termék kiskereskedelmi ára ugyanannyira jönne is ki, az nálunk kapásból 15,45 százalékkal drágább a boltban.

%

Csatlakozz most kedvezménnyel a Körhöz, és olvass tovább!

Kövesd velünk 2026-ot:
12 hónap 444-előfizetés 8 áráért!

Már előfizetőnk vagy?
Jelentkezz be!