Semjén Zsolt szeretné, ha több vadhúst fogyasztanának a közétkeztetésben

gasztronómia

Csütörtökön átadták a Soproni Egyetem megújított Vadgazdálkodási Gyűjteményét. Az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az intézmény díszpolgára is szóra emelkedett, és arról beszélt, hogy az élelmiszerellátásban egyre inkább egyre inkább megkerülhetetlen lesz a vadhús, a közétkeztetésbe is jobban bevonnák.

Fotó: Filep István/MTI/MTVA

Semjén azt szűrte le a világjárványból és az orosz-ukrán háborúból, hogy ha nem tudunk a legszükségesebbekre tekintettel önellátásra berendezkedni, akkor könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk. Innen jutott arra a megállapításra, hogy

a nincsenek professzionális erdészetek, akkor az ország kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ugyanez érvényes az élelmiszer tekintetében is, ahol egyre inkább megkerülhetetlen az a forrás, amit a természet ad vadhús formájában”.

Fotó: Filep István/MTI/MTVA

Semjén Zsolt kitért arra is, hogy a kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy a közétkeztetésbe is bevonják a vadhúst.

„Arra törekszünk, hogy a vadhús ne luxuscikként jelenjen meg a piacon.”

Fotó: Filep István/MTI/MTVA

De megemlítette azt is, hogy fenntartható vadászat nélkül sem erdő-, sem mező-, sem minőségi vadgazdálkodás és természetvédelem sem lehetséges.