Rendeletben kötelezi a kormány a boltosokat, hogy bespájzoljanak az ársapkás élelmiszerekből. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kereskedőknek
kétszer annyi ársapkás terméket kell készleten tartania, mint amennyi akkor volt, amikor az árakat befagyasztották. Az intézkedés január 13-tól lép életbe. A boltosoknak eddig is rendelet írta elő, hogy az ársapkás termékekből az adott nap átlagos készletének megfelelő mennyiséget kell tartaniuk, de januártól duplázniuk kell.
Idén novemberben a krumplira és a tojásra rakott ársapkát a kormány - mindkét terméknél már most erősen érezhető az áruhiány - tavaly a liszt, a napraforgóolaj, a sertéshús, a csirkehús, a 2,8 százalékos tej és kristálycukor lett árstopos termék.
Egyes kereskedelmi láncoknál az áruhiánytól tartva kénytelenek voltak korlátozni, mennyit lehet vásárolni az árstopos termékekből, és nem feltétlenül azért, mert azt elkapkodják: az ársapka már önmagában az egyik oka lehet annak, hogy a boltoknak nem éri meg árusítani a terméket, a termelők pedig hoppon maradhatnak. A kormány egyébként nemrég jövő áprilisig hosszabbította meg az árstopos intézkedéseket.
Tíz forinttal emelkedik a tojás nettó termelői ára. Az majd kiderül, hogy ennyivel drágább is lesz-e a tojás a boltokban, de mindennek tovább emelheti az árát.
Kevésbé drasztikusan, mint az Aldi.
Az ársapka sem a termelőknek, sem a beszállítóknak, de valójában a fogyasztóknak sem éri meg. A meghosszabbított burgonya-árstopon keresztül megpróbáljuk szemléltetni, miért nem.
Úgy veszik észre, hogy működnek.