Két év katonai tapasztalatai Ukrajnában: minden megváltozott, de mégse változott semmi

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Az orosz-ukrán háború elmúlt két évének katonai tapasztalatairól beszélgettünk Jójárt Krisztiánnal, a John Lukács Intézet kutatójával, és Takács Márk századossal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédjével.

A tartalomból:

0:33 - Mi történt, mi történik, és mi történhet a jövőben? Folyamatos a lassú orosz előrenyomulás. A mozgósítástól a területek feladásáig súlyos döntések várnak idén az ukrán politikai vezetésre.

9:39 - Milyen a morál ukrán és orosz oldalon? Egyáltalán, miért fontos erről beszélni? Az orosz katonák vagy zsákban, vagy győztesként mennek haza. Az ukránok a hazájukat védik, van egy morális fölény, de elégedetlenkedés is.

17:19 - Az ukrán ellentámadás kudarcának okairól. Megdőlt egy csomó mítosz, amit főleg az ukránok terjesztettek. Szun-Ce, Nagy Sándor és Julius Ceasar alapelvei ma is érvényesek.

21:23 - Hogy változott meg a nyugati és az orosz gondolkodás a háborúval kapcsolatban? Szemünk előtt van a hadviselés jövője. Mindenki felfelé hazudott egy kicsit.

30:23 - Van bármennyi tere a kritikának orosz oldalon, anélkül, hogy az ember kiesne az ablakon? A szakértő szemek a sorok közt olvasva már most is felfedeznek kritikai jellegű finom utalásokat. A Putyin utáni Oroszország hadtudományának várható következtetései.

34:10 - A harckocsik és a drónok szerepe a hadviselésben, tapasztalatok és kilátások. Nem mindegy, hogy egy harcmezőn egyszerre hány eszköz képes téged megölni.

40:14 - Meddig tarthat ki Ukrajna, ha valamilyen okból kifolyólag megszűnik a nyugati támogatás? Attól függ, mikor szűnik meg, de egyelőre az oroszoknál se látszik erő arra, hogy ki tudják mozdítani a holtpontról a támadást.

44:10 - Egy esetleges ukrán összeomlás/orosz győzelem esetén Oroszország továbbmenne Európában? Az oroszok bízhatnak a nemlétező csodafegyverben, de felesleges. A NATO destabilizálása, és a román biztonságpolitikai nézetek csiklandozása.

A beszélgetést február 8-án rögzítettük.

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült, melyben más közép- és kelet-európai független kiadókkal együttműködve vizsgáljuk a régió biztonsági kérdéseit. A TEFI célja a tudásmegosztás, és az európai demokrácia ellenállóbbá tétele. A 444 összes TEFI-s cikkét megtalálod a gyűjtőoldalunkon.

Partnerek

Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast