Aki nem iszik, tovább él – mondják a gasztroenterológusok, és az országban szétnézve nem nehéz egyetérteni ezzel: piálásban a világ élmezőnyében vagyunk, miközben az uniós átlagnál 4,5 évvel korábban halunk meg.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte túl lassan csökken az alkoholfogyasztás, elérhetetlenné vált a célkitűzés, hogy 2030-ra a 2010-es szint ötödével csökkenjen. Pedig az alkoholfogyasztás visszaszorításáért kampányoló Alcohol Change UK több mint egy évtizeddel ezelőtt indította el a „száraz január” kampányát, és idén állítólag már a brit férfiak egyharmada próbál nem inni ebben a hónapban. Ráadásul eleve egyre kevesebbet isznak a nyugati fiatalok.
De ha az alkoholbetegektől eltekintünk (ami nehéz, tekintve, hogy Magyarországon 800 ezren lehetnek), már nem biztos, hogy teljesen igazuk van a zéró tolerancia mellett kiállóknak. Legalábbis emellett érvel az Economist cikke.
Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!
Már előfizetőnk vagy?Mostantól mindenki számára elérhető podcastunk. Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus elmagyarázza, mit művel az alkohol a belekben, és miért jó koplalni.
A sör, a bor és a tömény nagyjából egyenlő mértékben domináns. Sok fontos adat hiányzik, hogy tisztább képet kaphassunk a hazai helyzetről, de az biztosnak látszik, hogy a szabad pálinkafőzés mindent borított.
A madridi régióhoz képest pedig még nagyobb a lemaradásunk.
Fényképes beszámoló a magyar és német szabadidős kultúra szerelemgyerekéről, az ország egyetlen medencés Oktoberfestjéről.
Elérhetetlenné vált az Egészségügyi Világszervezet célkitűzése, hogy 2030-ra a 2010-es szint ötödével csökkentsék az alkoholfogyasztást.
Egyre kevesebbet isznak a nyugati fiatalok. Van bajuk anélkül is elég.
Szinte minden családra jut egy.
A korábbi, 2011-es ajánlás szerint ez nők esetében még 10, férfiak esetében pedig 15 ital volt.
Erre jutott egy gigantikus kutatás.
Olaszország legnagyobb gazdálkodói egyesülete az ország elleni „közvetlen támadásnak” minősítette a „rémisztő” figyelmeztetéseket.