A Debreceni Egyetem három étterme is kapott állami támogatást abból a Kisfaludy-pályázatból, amit a vidéki éttermek versenyképességének növelése érdekében írt ki tavaly a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – írja az Mfor.
Mivel a pályázati feltétel mindössze annyi volt, hogy az étterem legyen vidéki, legalább egy éve működjön, egész évben legyen nyitva és küldjön forgalmi adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba, a kritériumoknak az egyetemi éttermek is megfeleltek. A lap szerint a minimális támogatást – háromszor egymillió forintot – a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. kapta a Nagyerdei étterem, az Agrár étterem és a Műszaki Kar étterem fejlesztésére. Itt leginkább egyetemisták és oktatók étkeznek, nem turisták. Érdekesség, hogy a cég egyrészt nonprofit, tehát nem a nyereségen van a fókusz, másrészt nem igazán szorul rá a támogatásra. Fő profiljuk igazából a rendezvényszervezés, például ők rendezik a Campus Fesztivált, amelynek idén az MBH Bank a támogatója. Tavaly 6,6 milliárd forint forgalmat bonyolítottak, tulajdonos pedig a Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány, amiben az egyetemi rektor, kancellár és a hallgatói önkormányzat elnöke a kurátor.
A Műszaki Kar étterem a projekt keretében többek között botmixert, vákuumcsomagoló gépet, ipari sterimót, műanyag vágódeszkát, míg az Agrár étterem habverőket, habcsőkészletet és evőeszközöket vásárolt. A Nagyerdei Étterem ipari szeletelőgépet, szalagfűrészt, valamint víztisztító adagolót szerzett be annak érdekében, hogy a hallgatók és oktatók barátságos, minőségi környezetben élvezhessék a mindennapi étkezéseket.