Hé, maga! Külföldi halat rág!

gasztronómia

Legalábbis 50 százalék rá az esély, ugyanis Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás elérte az évi 4 kilót, ennek a fele pedig importból származik. (Ezt Kardeván Endre, országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára mondta, nem az ujjamból szoptam.)

Az európai tengeri országokban egyébként az egy főre jutó halfogyasztás jóval magasabb, eléri a 20 kilót is. Az alacsony magyar fogyasztás fele-kétharmada a karácsonyi szezonra tehető, a lakosság 10 százaléka viszont egyáltalán nem eszik halat.

külföldi hal

A természetes vizek mellett lévő 25 ezer hektárnyi halastavakban ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat, így nem fordulhat elő szennyeződés. (De – én.) A fagyasztott tengeri halak viszont tartalmazhatnak nehézfémeket, ráadásul az árnál azt is figyelembe kell venni, hogy a csomag fele víz.

Ennek ellenére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatása szerint a lakosság 52,9 százaléka a fagyasztott halat preferálja. A megkérdezettek 39 százaléka fogyaszt csak friss halat rendszeresen. Az államtitkár szerint a megfelelő filézési technológiával a halhúsból olyan terméket lehet előállítani, amit a 3 éven felüli gyerekek is fogyaszthatnak, így a hazai hal megjelenhet a gyermekétkeztetésben is. (MTI)