Izraelben 25 százalékkal drágább az élelmiszer, mint az EU-ban

külföld

Izraelben az élelmiszerpiac liberalizálására készülnek a magas árak miatt, írja az Iszrael Hajom (Izrael ma) című újság. Izraelben az élelmiszerpiac egy részét - például a tejipart és az üdítőitalgyártást - monopóliumok uralják. Ezek letörésére most az importvámok csökkentését és több importengedély kiadását tervezik.

Az izraeli törvényhozás, a kneszet tudományos kutatóközpontjának a pénzügyi és gazdasági bizottság közös élelmiszer bizottságához beadott jelentése szerint az utóbbi nyolc évben 16 százalékkal emelkedtek Izraelben az élelmiszerárak, szemben az EU 1,6 százalékos drágulásával. Az áremelkedés a töröknek kétszerese, a belgiuminak nyolcszorosa, a franciának pedig harminckétszerese volt ebben az időszakban.

Az idén ráadásul kétszáz százalékkal magasabb zöldség és gyümölcs árakra lehet számítani a december eleji ítéletidő miatt, valamint mert néhány hónapon belül megkezdődik a zsidó vallás megkövetelte sabbati év, ugyanis a hagyomány szerint minden hetedik évben parlagon kell hagyni a földeket. (MTI)