Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága, az EPA a múlt héten szigorúbb szabályozást vezetett be a vegyiparban, korlátozta az ún. PFC-k használatát. A PFC-k - poliflouorakilok vagy perfluor-karbonok - egyik bomlásterméke, a perfluoroktanát (PFOA) a kutatások szerint máj, hasnyálmirigy és hererákot okozhat.
PFC-t használnak a teflonok gyártásában is, ezért felmerülhet, hogy a teflonedények használata egészségügyi kockázatot jelenthet.
Emiatt ne aggódjanak.
A teflongyártás egyik munkafázisában az edényeket felhevítik, hogy megszabaduljanak a PFOA-tól. Egy, a Food Additives and Contaminents című szaklapban közölt kutatásban 26 teflonedényt teszteltek extrém körülmények között. A teszt alapján a termékek gyakorlatilag nem bocsátottak ki mérgező kemikáliákat - a mikrohullámú pattogatott kukorica csomagolásából ennél nagyságrendekkel több szabadul fel.
Magyarán, a teflonedény nem jelent egészségügyi kockázatot. Még az sem, ami már elkezdett pihésedni: a kutatások szerint a lenyelt teflondarabok sem károsítják az egészséget. (Via The Guardian)