Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nagyon érdekes szervezet, mindenféle ételt és italt vizsgálnak, és ők állapítják meg az európai élelmiszerbiztonsági határértékeket is. Megmondják, miből mennyi egészséges, miből mennyi nem az.
Most a koffeinfogyasztási szokásokat vizsgálták, és arra jutottak, hogy napi 400 milligramm koffein bevitele még nem para. Ez nagyjából napi 5 csésze kávét jelent, egy csészényiben ugyanis durván 80 mg koffein van. Eddig a tudományos folyóiratok inkább a maximum napi 4 csésze felé hajlottak.
Viszont ha valaki várandós, az az EFSA szerint inkább csökkentse 400-ról 200 mg-ra napi fogyasztást, az nem kockázatos.
Az EU lakónak többsége a tanulmány szerint jóval a most megállapított határérték alatt fogyasztja a koffeint, a 18-65 évesek közt ugyanis 37 mg-tól 319 mg-ig terjed a napi koffeinbevitel. A magyarok az EU-n belül sem számítanak valami nagy koffeinfogyasztóknak, a dánok vagy a franciák sokkal többet tolnak nálunk. A tanulmányban van erről egy csomó táblázat.
Koffeint bevinni persze nemcsak kávéval lehet, az egyes itelok és élelmiszerek átlagos koffeintartalmát is ki lehet böngészni az EFSA tanulmányából, de a főbb koffeinhordozók között az energiaitalok átlagosan egy csésze kávénak felelnek meg 80 mg koffeintartalommal, egy csésze fekete teával 50 egy doboz kólával 40 mg koffeinnel leszünk gazdagabbak. (via napi.hu)