Gyerekes szülők körében népszerű a nézet, hogy a cukros ételek felpörgetik, kezelhetetlenné teszik a gyerekeket. A brit pszichológus, David Benton szerint azonban ez
tévhit, mítosz, mendemonda.
"Több száz embernek adtam már glükózt az életemben, és így száz százalékos biztonsággal állíthatom, hogy a cukortól nem érzik magukat energikusabbnak" - mondta a Cheltenham Science Festivalon tartott előadásában.
Benton szerint a cukor és a hiperaktivitás közti összefüggés valójában csak érzékcsalódás:
igazából a szülők beszélik be maguknak, hogy a gyerek a cukortól felpörög, ezért amikor a gyerek cukrot eszik, máshogy viszonyulnak hozzá, megerősítve ezzel a gyereket abban, hogy ha cukrot eszik, akkor nyugodtan őrültködhet.
Benton szerint valójában a gyerekek a zsúrokon nem a cukortól pörögnek túl, hanem attól, hogy egy zsúron vannak, ahol kortársaikkal rohangálhatnak naphosszat.
A cukor pedig valójában nemhogy rontana a viselkedésükön vagy a koncentrációjukon, de a teszteredmények alapján még segít is a tanulásban. Bentam szerint a gyerekek agya arányosan a testük sokkal nagyobb részét teszi ki, mint a felnőttek agya. Vagyis arányaiban több energiát is használ, ezért fontos, hogy a gyerekek folyamatosan táplálkozzanak, mert ha elég energiát fogyasztanak, akkor jobban tudnak koncentrálni és jobban teljesítenek a dolgozatokon is. (Via The Telegraph)