Ha egy pohár vízbe egy kanál cukrot keverünk, annak esetenként bizonyos energiaitaloknál is erősebb élénkítő hatása lehet az emberi szervezet fizikai teljesítményére – legalábbis erre a megdöbbentő következtetésre jutottak a University of Bath kutatói, akik a American Journal of Physiology - Endocrinology & Metabolism nevű folyóiratban tették közzé kutatások eredményeit.
A kutatók a máj glikogén-szintjét vizsgálták profi kerékpárosoknál. Arra jutottak, hogy azok az italok, amikben csak glükóz, azaz szölőcukor van (ilyen a legtöbb energiaital), esetenként gyengébb teljesítményt és glikogén-szintet okoznak, mint amikor egyszerű étkezési cukor, azaz szacharóz van az innivalóban. Ennek az az oka, hogy ha kizárólag glükózt fogyasztunk, az rontja az emésztést, így a máj glikogén-szintje egy idő után csökkenni fog.
Ezért azt javasolják, hogy óránként 90 gramm cukrot fogyasszunk sportolás közben, minden deci vizet 8 gramm cukorral higítva.