"Kurvajó a hangulat!" - jelentkezett be lelkesen a Bocuse d'Or európai döntőjéről kiküldött tudósítónk, Anarki, miután átverekedte magát a BNV rendezvényeire amúgy nem jellemző szigorú biztonsági intézkedéseken.
Minden ajtót öltönyös biztonsági őrök vigyáznak, akik nagyon határozottan terelgetik a nézelődőket, a terembe pedig csak fémdetektoros kapun és kézi detektoros ellenőrzésen át lehet bejutni.
Ami furcsa, mert
Amit aztán a gonoszlelkű, a kamerákkal mit sem törődő csínytevők akár rá is szórhatnának a készülő ételre, mert a kivételezettek - a sajtó és a VIP-ek - a küzdőtérre is bemehetnek, és akár tíz centiről is bámulhatják, például Széll Tamást, a magyar versenyzőt. Már ha odaférnek a konyhapultjához, amit hatalmas tömeg vesz körül.
Az egyszerű nézők lelátóról szurkolhatnak, ezen olyan a hangulat, mint egy vidéki kézilabdameccsen:
a szurkolók zászlókat lengetve, dudálva, kiabálva buzdítanak,
de sajnos nem azt skandálják, hogy "vágd laskára", vagy "szuvidelj", hanem kivehetetlenül - esetleg dánul és svédül, mert dánból és svédből kimondottan sok van - óbégatnak. A nézőket a történéseken kívül a két szakkomentátor, Jókuti András és Mautner Zsófia szórakoztatják.
Anarki közelről is szemügyre vehette a versenyzőket, elmondása szerint tapintható a feszültség. "Kipirultak, izzadnak, látszik, hogy hatalmas szellemi és fizikai megterhelés ez" - mesélte. A versenyzők szótlanok, a nézőkre nem is figyelnek, csak a pult túloldalán álló, a munkafolyamatba bele nem nyúló coachok utasításair - ők folyamatosan ellenőrzik, hogy minden lépés rendben megtörtént-e.
A szakértők a verseny toronymagas esélyeseinek a skandinávokat, a dán-norvég-svéd-finn négyest tartják, akiket a franciák és a belgák követnek. Ezek alapján a magyar versenyzőnek, Széll Tamásnak még a dobogóra sincs igazán esélye.
De még ne temessük Széllt, mert vannak neki kedvező dolgok is. Például a felhasználandó összetevők, a magyar gímszarvasborjú, illetve a dunai kecsege és kaviárja. Ez utóbbira a tengerparti országokból érkezett versenyzők nagyon húzták a szájukat "édesvízi patkányként" jellemezték. A fő bajuk, hogy a kecsege a tengeri halaknál zsírosabb, ezért most
nagyban kapirgálják és nyesegetik a zsírosát.
De a legnagyobb kicseszés a csak a verseny napján közölt, kötelezően használandó titkos összetevő,
a tárkony
volt, ami nemcsak a szakértők, de bármilyen, ízlelni képes ember szerint sem igazán illik egyik ételhez sem. Talán a belgák belekeverhetik a sültkrumpli mellé felszolgált majonézbe.
Hogy mindebből mit tudnak kihozni a szakácsok, az hamarosan kiderül, a verseny most kezd igazán kiéleződni. Az eredményhirdetés, amiről természetesen beszámolunk, este hatkor lesz, addig is érdemes kimenni szurkolni.