Európai tudósok: a globális fölmelegedés miatt az európaiak egyenek rovart, algát és laboratóriumi húst

TUDOMÁNY

Sürgős fellépésre szólítottak fel táplálkozásfronton az európai tudósok, egészen pontosan az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). Szerintük ugyanis

a klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre

amire reagálnunk kell. Hogy hogyan?

  • a klímatudatos mezőgazdaság bevezetéséval, például az aszálytűrő fajták nemesítésével
  • változtatni kell az élelmiszer-fogyasztási szokásokon
  • csökkenteni kell például az állati fehérjék bevitelét

Fontos kérdésnek nevezi az állásfoglalás az állattenyésztésnek az üvegházhatású gázok kibocsátásában játszott szerepét. A kutatók szerint ennek csökkentéséhez az állattenyésztésben bevezetett változtatások is hozzájárulhatnak. "A valóban jelentős csökkentés érdekében azonban szükség lehet az állati termékek iránti kereslet megváltoztatására" - írják. Vagyis ne együnk annyi marhát, bárányt, disznót és madarat, hanem radikálisan kevesebbet.

Na de hogyan?

A kutatók szerint

az állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet. Példaként említik a tengerekből, óceánokból származó élelmiszert, a laboratóriumban tenyésztett húst, illetve a rovarokat.

Aki először lát ösztöndíjon élő kutatót tanszéki díszvacsorán csótánycombot enni szuvidelt algával, bárányborda helyett, az küldjön fotót!

A kutatók kiemelten fontosnak tartják a mostanában többször megtapasztalt élelmiszer-szennyezettség forrásainak leírását és kezelését is. A dokumentum szerint az európai országoknak vállalniuk kell, hogy megbízhatóbb adatokat gyűjtenek az élelmiszergazdaságban keletkező hulladék mértékéről, illetve annak helyi és regionális szinten történő csökkentését szolgáló beavatkozások hatékonyságáról.

A dokumentum szerint a genomszerkesztés és más genetikai kutatások terén elért áttörések meghatározó jelentőségűek lesznek az élelmiszerek és a mezőgazdaság jövője szempontjából Európában. A szerzők felszólítják a kontinens döntéshozóit, hogy az állategészségügy, az állattenyésztés és a növénytermesztés területein használják fel a genomika tudományos eredményeit.