A kebabhoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslat nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot – közölte az Európai Parlament.
Tehát maradhat a foszfát a kebabban, megmenekültek a tök részeg emberek, akik így továbbra is ébredhetnek arra vasárnap, hogy akár ehettek is előző este egy gyrosnak mondott kebabot!
Ennek értelmében az Európai Bizottság engedélyt adhat arra, hogy különböző foszfátokat (ún. di-, tri-, és polifoszfátokat, amiknek a jelzése E 338-tól 452-ig terjed) lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban. Az Európai Bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a különféle típusú húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani.
Az ezt ellenző, a Környezetvédelmi Bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban leszavazták. A bizottság egészségügyi aggodalmak miatt mindenképp megvárta volna az engedélyezést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig.