A legtöbb világszerte kapható és fogyasztható banán egy specifikus banánfajhoz tartozik, ez a Cavendish. Ez a banánfaj azonban rendkívül sérülékeny, a kártevőkre és járványokra különösen érzékeny növény.
A tudósok célja tehát az, hogy valahogy létrehozzanak egy finom, ehető, de sokkal ellenállóbb banánt.
Ennek a kikísérletezéséhez pedig legszívesebben egy másik banánfajt használnának: a madagaszkári banánt. Ez egy olyan banánfaj, ami ugyan nem ehető, de ellenáll a kórokozóknak és a szárazságnak. A tudósok azt remélik, hogy ennek a fajnak a pozitív tulajdonságait keresztezhetik a Cavendish banánnal, és kaphatnának egy ellenálló, de ízletes banánt.
Igen ám, de a baj az, hogy a madagaszkári banán kihalóban van. Már alig öt idős fa él belőle a vadonban.
Ahhoz hogy kutatni tudják őket, előbb meg kell menteni a fajt. A fákat konzerválni kellene. Ezek a fák az erdők szélén nőttek, hatványozottan ki voltak téve a természeti hatásoknak, ezért olyan ritkák.
A tudósok most azt reéelik, hogy a nagyobb nyilvánosság segít megvédeni és megőrizni a ritka banánfajt. (BBC)