Az új koronavírus mutációi komoly kihívás elé állítják a vakcinagyártókat, de ha viszonylag hamar sikerülne beoltani elég embert ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, akkor a további variánsok kialakulásának esélye is csökkenhet – mondja Nagy Eszter orvoskutató, a Bécsben működő Cebina biotechnológiai kutatócég vezetője.
A 20 éve gyógyszer és vakcinafejlesztéssel foglalkozó szakember – akinek cége a pécsi és a bécsi egyetem kutatóival is együttműködik, és új koronavírus-vakcina kifejlesztésén is dolgozik – szerint valószínű, hogy a most járványt okozó Sars-Cov-2 vírus a jövőben szezonálisan visszatér, így az ellen újra és újra be kell majd oltatni magunkat. Ezt viszont nem minden, most engedélyezett és alkalmazott oltással lehet megtenni, a vektorvírusos technológiát alkalmazó oltások ugyanis egy év múlva már nem adnának védettséget annak, aki most megkapja őket. Ettől persze a mostani járvány leküzdésében nagyon fontos szerepük van, a szakember szerint kifejezetten jó dolog, hogy Magyarországon többféle oltás is elérhető, és
minden olyan oltás jó, amelynek a hatásossága 80 százalék fölött van. Arról is beszélgetünk Nagy Eszterrel, hogy hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző oltási technológiáknak, hogy miért nem ajánlottak bizonyos oltások az időseknek, és hogy mit lehet tudni arról, pontosan milyen védettséget is adnak a most forgalomban lévő valcinák? Beoltassa-e magát az, aki már átesett a fertőzésen? Van-e kockázata annak, hogy a járvány alatt nagyon gyorsan kellett oltásokat fejleszteni és engedélyezni?
A Pozitív adásait és a 444 többi podcastját megtalálhatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán is.
Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.
Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.
Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.
A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.
Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.