21 éves csúcsra, 9,5 százalékra gyorsult az infláció áprilisban, de van, ami ennek a többszörösével drágult. A Portfolio minden termék átlagárát elkérte a KSH-tól, és kiderült, hogy:
Hornyák József, a Portfolio makroelemzője úgy véli, jobban megemelték azoknak a termékeknek az árát, amikre nem vonatkozik az árstop, vagyis „amit a csirkemellen megnyerünk, ha azt vásároljuk, azt a csirkecombon és a csirke többi részén elveszítjük”.
Az RTL azt írja, az Eurostat friss adatai szerint egy év alatt 18,3 százalékkal drágultak a feldolgozatlan élelmiszerek Magyarországon, kb. kétszer akkora ütemben, mint Csehországban és Ausztriában, és nagyobb mértékben, mint Horvátországban, Romániában és Lengyelországban.
Máshol az fékezi a drágulást, hogy a kereslet csökkenni kezdett, de Magyarországon a kereslet jelentősen nő, ami az szja-visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak, és ehhez hasonló egyedi tényezőknek a hatása, így a cégek tovább tudják növelni az árakat.
Az RTL-nek a kormány az élelmiszerárak átlag fölötti emelkedésről annyit írt: „Magyarországon az EU-ban egyedülálló intézkedések – köztük az élelmiszerárstop – védik a lakosságot”. (RTL)