Számos fizikai és viselkedésbeli változást tapasztaltak azon teheneknél, melyeket egy kísérlet keretein belül a megszokott takarmánykukorica mellett kenderrel etettek. A Nature Foodban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes kannabinoidok (különböző hatású, főleg kender fajokban megtalálható vegyületek) milyen mértékben kerülnek át az állati eredetű termékekbe.
A kendert az különbözteti meg a fűként ismert, illegális, általában cigarettába tekert, pszichoaktív marihuánától, hogy rendkívül alacsony a THC tartalma, és általában ételt, ruhát, kötelet, papírt és háztartási anyagokat készítenek belőle.
A kutatók 10 tejelő tehénen elemezték az ipari kendert tartalmazó takarmány hatásait. A kísérletben két különböző kenderfajtát használtak, melyek nem tartalmaztak több THC-t az EU-s megengedett 0,2 százaléknál. Az 1 kilogramm alatti - alacsony kannabinoid tartalmú - ipari kendert tartalmazó adagoknak nem sok hatásuk volt, míg az 1 kilogrammnál többet tartalmazó - és kannabinoidokban gazdag - adagok fizikai és pszichológiai változásokat eredményeztek. A vizsgált tehenek sokat ásítoztak, fokozódott a nyálelválasztásuk, mozgásuk bizonytalanná vált, szemük pedig bevörösödött.A kenderipar 2018-ban robbant be az Egyesült Államokban, amikor szövetségi szinten legalizálták a kender mezőgazdasági áruként való termelését. Ugyanakkor továbbra sem lehet takarmányozásra felhasználni. Több állatvédő szervezet is úgy ítélte meg, több kísérletre lenne szükség ahhoz, hogy elkezdhessék kenderrel etetni az állatokat. (Newsweek)