Tilos a rovaralapú termék fogyasztása Katarban, mert azok nem felelnek meg az iszlám által megengedett (halal) étkezés szabályainak, írja az MTI a katari egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva.
Muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását. A hittudósok többsége megengedett élelmiszernek tartja a sáskát, mert a Koránban említést tesznek róla, míg mások tisztátalan állatoknak tekintik a rovarokat. A közlemény szerint a bejelentést az indokolta, hogy egyes országok elfogadták a rovarok élelmiszerként való hasznosítását.
A rovarok iránti kereslet egyre inkább nő, sokak szerint ezzel lehetne csökkenteni a hústermelésből adódó károsanyag-kibocsátást, hiszen a rovarfehérje előálltása fajlagosan kevesebb földet, vizet és takarmányt igényel, mint a hagyományos húsállatok tenyésztése. 2021. januárban az EU Élelmiszer-biztonsági Ügynöksége engedélyezte a lisztkukac emberi fogyasztását és árusítását, majd májusban az Európai Bizottság is megszavazta a rovaralapú élelmiszerek forgalmazását.
Nagy István agrárminiszter szerint „a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni”, a csütörtökön közzétett videójában azt mondta, hogy „nem szorulunk rá a kukacevésre!” A Mathias Corvinus Collegium (MCC) azonban nem tudott ellenállni a trendeknek, január végén rovarlisztes palacsintát, tücsök proteinszeletet és különböző fűszerezésű szárított sáskákat kóstoltattak a gyerekekkel.
A rovar az evolúció leghatékonyabb fehérjetermelő gépezete, mégsem fogyasztjuk. Az EU-ban idén legalizálták a lisztkukacevést, és a fenntartható iparág nagy jövő előtt áll. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a rovaripar máris korrumpálódott, mások azt firtatják, mennyire fáj mindez az évi egybillió felhizlalt és vágóhídra küldött rovarnak.
Hogy biztosan mindenki értse, az agrárminiszter hernyós emojikkal is dúsította mondanivalóját.
Fideszes „tudományos akadémiát” építhet Tombor András a gellérhegyi ingatlanokon, irdatlan pénzből.
A fenntartható táplálkozásról tartottak előadást Székesfehérváron.