Baromság lenne egyszerűen lemondani a marháról?

mezőgazdaság
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Ajándékozás

Cikkek ajándékozásához Közösség vagy Belső kör csomagra van szükséged.

Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be! Ha még nem, válassz a csomagjaink közül!

  • Miért nem hagyjuk abba a tehéntenyésztést?
  • Ha kevesebb marhahúst, tejet, vajat, sajtot és fagylaltot fogyasztanánk, jelentősen csökkenne az emberiség üvegházhatásúgáz-kibocsátása.
  • Csakhogy – ahogy a Grist cikkéből kiderül – a helyzet nem ilyen egyszerű.

A szarvasmarhák jelentős szerepet játszanak a klímaváltozásban: mint a metán legnagyobb mezőgazdasági forrása, az irdatlanul sok, kb. 940 millió darab marha az üvegházhatású gázok majdnem 10 százalékát bocsátja ki, legnagyobb részben böfögéssel és szarással.

Skót-felföldi marha áll egy mezőn az Ulva-szigeten, Skócia nyugati partjainál 2017. október 20-án.
Fotó: Andy Buchanan/AFP

Emiatt rengeteg időt és pénzt fektetnek az emissziószabályozásba. A gazdaságok bioemésztői például a trágyagödrökből áramló metánt hasznosítják. Sokat kutatják, hogyan lehet elérni, hogy a marhák kevesebbet böfögjenek, mondjuk ha tengeri algával, illóolajokkal vagy valamilyen puffadáscsökkentő gyógyszerrel táplálják őket.

Tekintettel a világ növekvő hús- és tejfogyasztására, az ilyen újítások elengedhetetlenek a nemzetközi és nemzeti klímacélok teljesítéséhez, mégis felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e egyszerűbb áttérni növényi alapú alternatívákra.

%

Csatlakozz most kedvezménnyel a Körhöz, és olvass tovább!

Kövesd velünk 2026-ot:
12 hónap 444-előfizetés 8 áráért!

Már előfizetőnk vagy?
Jelentkezz be!
Kapcsolódó cikkek