Az emberek többsége annyira undorodik a rovarok fogyasztásának gondolatától, hogy csak nagyon kevesen lennének hajlandóak hús helyett rovarokat fogyasztani, még akkor is, ha ezzel megmenthetnék a bolygót. A Guardian cikke szerint erre utott egy tanulmány, ami szerint az Egyesült Államokban és az Európában élő megkérdezettek 91 százaléka lenne hajlandó kipróbálni a növényi alapú, „alternatív húsokat”, de a rovarok fogyasztását mindössze 20 százalékuk fontolná meg.
Így bármennyire is jó elgondolás, hogy a tücskök és szöcskék tenyésztése és fogyasztása jóval kisebb mértékben terhelné meg a bolygót mint mondjuk a marhatenyésztés, az emberek, különösen a nyugati országokban élők többsége továbbra is idegenkedik a bogárevéstől.
A tanulmány szerint egyébként amellett, hogy nem is rajonganak az emberek a rovarevésért, más, gazdasági akadályok is vannak, mert a legtöbb vállalat úgy döntött, hogy inkább az olyan rovarok tenyésztésére összpontosít, mint például a fekete katonalégy, ami inkább állati fogyasztásra alkalmas.
A tanulmány szerint az élelmiszerként tenyésztett rovarok tényleges piaca iszonyú kicsi, még azokon a helyeken is, ahol hagyománya van a rovarevésnek.
A húsfogyasztás visszaszorítására azonban vannak más módok is: ahogy a Guardian is írja, Dániában 2023-ban például bemutattak egy tervet a húsfogyasztás csökkentésére, amit a növényi alapú élelmiszerek kínálatának növelésével érnének el. Jacob Jensen, Dánia élelmiszerügyi, mezőgazdasági és halászati minisztere akkor azt mondta, a növényi alapú élelmiszerek jelentik a jövőt. „Ha csökkenteni akarjuk az ökológiai lábnyomunkat a mezőgazdasági ágazaton belül, akkor mindannyiunknak több növényi alapú élelmiszert kell fogyasztanunk.”