Harminc százalékkal drágulhat az iskolai közétkeztetés szeptemberben – mondta az InfoRádiónak a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Zoltai Anna szerint minden sokkal drágább lett, az alapanyagok, a rezsi és a céges autók üzemanyaga is, továbbá érthető módon a dolgozók is magasabb bért követelnek, tehát a közétkeztetőknek is muszáj árat emelniük.
További rossz hír, hogy Zoltai Anna szerint a menzát működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek sem. A közétkeztetők szövetségének elnöke ebben a helyzetben nem tartja szerencsésnek, hogy a kormányzat éppen most kezdte ellenőrizni a 2014-ben bevezetett szigorú szabályok alkalmazását, nevezetesen, hogy teljesülnek-e a korcsoportokra lebontott kötelező napi energia- és tápanyagbeviteli értékek a menzákon. (Az egészségesebb menzáról itt írtunk.) Zoltai Anna szerint ez a rendelet, főként a jelenlegi gazdasági helyzetben, betarthatatlan. Ezt tavasszal már jelezték az illetékes államtitkárságnak, felhívva arra is a figyelmet, hogy emiatt komoly pályaelhagyás is tapasztalható a konyha- és élelmezésvezetők között. (Zoltai Anna januárban svédasztalos iskolai menzát javasolt.)
A cégek és az önkormányzatok ezekben a napokban tárgyalnak az új menzai árakról, a szülők tehát a hónap végén megtudják, hogy mennyivel fog többe kerülni a gyermekük bölcsődei, óvodai és iskolai étkezése – mondta az elnök.
A magyar gyerekek legalább ötöde elhízott vagy túlsúlyos. A Gyermekek Egészsége Program célja az volt, hogy valahogy kiutat találjanak abból az ördögi körből, hogy egyre több magyar gyerek túlsúlyos vagy elhízott, mert rossz táplálkozási és életmód- mintákat vesznek át a szüleiktől.
Alig járnak menzára, a legtöbb étel a szemétben végzi, a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék kerül.