Podkoszt #5: A saját magyar gombáinkat adják el nekünk Olaszországból többszörös áron

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának ötödik adása (a korábbi részeket itt találjátok).

A mai adásban egy gombarajongó, egy gombasemleges és egy gombaszkeptikus beszélgetett a gombákról. Itt az ősz, dübörög a gombaszezon, mégis a KSH 2020-as adatai alapján a magyarok 1 kg gombát esznek évente. Ezzel a számmal jócskán elmaradunk a 4-5 kg-os európai átlagtól, pedig egy csodálatos, sokszínű és fenntartható alapanyagról van szó. Étkezési célokra jelenleg a világon a legnagyobb arányban a csiperkét (Agaricus bisporus) termesztik, a piacon és boltokban fehér és barna fajtával kisebb, egyen méretekben találkozni (erre hivatkoznak angol receptekben "white button mushroom" vagy "champignon" néven), de a magyar erdők tele vannak varázslatosan sokféle és sokszínű erdei gombákkal. Körbejárjuk, hogy mi is a gomba, hogy néz ki a hazai erdeigomba-piac és hogyan érdemes őket elkészíteni, hogy a legfinomabbak legyenek.

Ízletes vargánya
Fotó: Molnár Renátó
Kései laskagomba
Fotó: Molnár Renátó
Vörös érdestinóru
Fotó: Molnár Renátó
Sárga gévagomba
Fotó: Molnár Renátó

Egy interjú erejéig vendégünk volt Nagy Kriszta, a Banyaerdő alapítója, aki ráadásul egy óriási csomag gyönyörű erdei gombát is hozott a stúdióba. A Banyaerdő egy társadalmi vállalkozás Dencsházán, egy 560 fős faluban, Baranya megyében. A vadon termő növényeket és gombákat a Dencsháza környéki erdőkben és mezőkön gyűjtik. Szárított gombák, gombakészítmények, fűszersók, olajak, és a saját receptkönyvük, Tányérodon az erdő, megvásárolható a webshopjukban, friss gomba gyűjtésük pedig hétvégi termelői piacokon elérhető.

Ízletes vargánya, céklatinóru, tölgyfa-érdestinóru, pókhálósgombák, rizike, gereben, sárga rókagomba, tölcséres rókagomba, barna nyálkásgomba és káposztagomba a stúdióban a Banyaerdő jóvoltából
Fotó: Vida Kata

Ízletes vargánya, céklatinóru, tölgyfa-érdestinóru, pókhálósgombák, rizike, gereben, sárga rókagomba, tölcséres rókagomba, barna nyálkásgomba és káposztagomba a stúdióban a Banyaerdő jóvoltából

  • 01.11 Bajor Zsófi gomba coming outja
  • 05.54 Most akkor mi is a gomba
  • 14.50 Banyák a baranyai erdőben
  • 18.46 Erdei gomba nagyhatalom lehetnénk, miért nem vagyunk azok?
  • 25.10 Ízletes vargánya, céklatinóru, pókhálósgomba
  • 30.05 Gombák és a klímakatasztrófa
  • 34.40 Hogy lesz a gomba a legfinomabb
  • 38.05 Gombák a desszertben és a mirigyes pereszlény

A témában ajánljuk

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Van-e egyáltalán olyan, hogy kínai konyha?

Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.

444.hu
podcast

Borízű hang # 248: Levillog a Két Mackó [H]

Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Ami a nagy vállalati vagyonok hatékony működtetéséhez elengedhetetlen: mi az a kontrolling és kinek kell egyáltalán?

A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom

Nem csak talpon maradni, de fejlődni is: kinek és mire jó a kontrolling?

Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom