Csipsz, pufi, gabonapehely, kölesgolyó, extrudált ezmegaz – imádjuk őket ropogtatni. Kár, hogy ha jobban megnézzük, mit is eszünk ilyenkor, olyan, mintha más már elropogtatta volna őket előttünk.
Pedig ezek a nassolnivalók nem kezdődnek rosszul, már ami az alapanyagokat illeti: sokuknak olyan rostban gazdag gabonák az alapjai, mint mondjuk a búza, rizs, zab vagy éppen a kukorica. Csakhogy a feldolgozás első lépéseként apró szemcsékké őrlik, egyes esetekben ráadásul „finomítják” is őket, ami annyit tesz: a rostban és tápanyagban gazdag összetevőket – a korpát és a csírát – eltávolítják belőlük. És ekkor jön csak a neheze. Az extrudálás.
Ezt a cikket teljes terjedelmében csak előfizetőink olvashatják el. Légy része a közösségünknek, segítsd a 444 működését!
Már előfizetőnk vagy?